Informacje o obronach


ZARZĄDZENIE Nr 10/2015 Rektora Politechniki Koszalińskiej z dnia 2 lutego 2015 r. w sprawie zasad składania i archiwizacji wersji elektronicznej prac dyplomowych z wykorzystaniem systemu Archiwum Prac Dyplomowych (APD)

Studenci przystępujący do obrony pracy dyplomowej zobowiązani są do złożenia w Dziekanacie:

tydzień przed obroną

  • zbindowany egzemplarz pracy dyplomowej (drukowanej obustronnie) z nadanymi numerami kontrolnymi z systemu APD (Archiwum Prac Dyplomowych),
  • oświadczenia o oryginalności pracy dyplomowej ( nie jest częścią pracy, to osobny druk)
  • legitymacji studenckiej,
  • karty obiegowej,
  • 4 zdjęć o wymiarze 4,5 x 6,5 cm (przy odpisie w języku obcym dodatkowo 1 zdjęcie),

Wszystkie prace dyplomowe powinny być zgodne z obowiązującymi standardami pisania pracy dyplomowej i zawierać słowa kluczowe, streszczenie w języku polskim (elementy te powinny być zamieszczone bezpośrednio po stronie tytułowej).

Wszelkie informacje dla studentów przystępujących do egzaminu dyplomowego dostępne są w Sekretariacie Wydziału Nauk Ekonomicznych u Pani mgr Małgorzaty Kraszka pok. 114 A , tel. 94 34 39 114.

  1. Popyt i podaż na rynku produktu
  2. Popyt i podaż na rynku czynnika wytwórczego
  3. Koszt alternatywny - pojęcie i rola w rachunku ekonomicznym
  4. Mechanizm rynkowy i jego paradoksy
  5. Formy ingerencji państwa w mechanizm rynkowy
  6. Konkurencja i monopol
  7. Istota i znaczenie ruchu okrężnego produktu i dochodu w gospodarce
  8. Cykl koniunkturalny w gospodarce rynkowej
  9. Makroekonomiczne mierniki gospodarki
  10. Polityka makroekonomiczna (fiskalna, monetarna)
  11. Inflacja - pomiar, przyczyny, skutki i sposoby zapobiegania
  12. Bezrobocie - pomiar, rodzaje i jego przyczyny
  13. Budżet państwa - deficyt budżetowy, dług publiczny
  14. Pieniądz - istota, rodzaje i funkcje
  15. Czynniki wzrostu gospodarczego
  16. Instrumenty oddziaływania na handel międzynarodowy
  17. Rola inwestycji w gospodarce rynkowej
  18. Globalizacja - pojęcie, korzyści i zagrożenia
  19. Integracja polityki regionalnej Unii Europejskiej
  20. Pojęcie i mechanizm integracji ekonomicznej
  21. Znaczenie rozwoju zrównoważonego w regionie
  22. Zadania państwa w zakresie polityki społecznej
  23. Czynniki kształtujące zmiany na rynku pracy
  24. Koszty w funkcjonowaniu przedsiębiorstwa
  25. Źródła finansowania działalności gospodarczej
  26. Analiza wskaźnikowa w ocenie przedsiębiorstwa
  27. Elementy i budowa strategii w przedsiębiorstwie
  28. Formy wymiany międzynarodowej
  29. Struktura bilansu (aktywa, pasywa)
  30. Teoria kosztów komparatywnych
Zagadnienia na egzamin licencjacki na kierunku Ekonomia I st. w ramach specjalności:
  1. Klasyczne funkcje zarządzania
  2. Elementy składające się na paradygmat przedsiębiorczości
  3. Istota pracy kierowniczej
  4. Znaczenie systemu zarządzania jakością dla konkurencyjności przedsiębiorstwa
  5. System motywacyjny pracowników
  6. System kontroli w przedsiębiorstwie
  7. Istota zarządzania przez cele
  8. Proces projektowania struktur organizacyjnych
  9. Modele zarządzania zasobami ludzkimi
  10. Marketing mix jako narzędzie oddziaływania na rynek
  11. Kryteria segmentacji rynku
  12. Zachowania nabywców na rynku
  13. Źródła finansowania działalności przedsiębiorstwa
  14. Rola sprawozdawczości finansowej w zarządzaniu
  15. Koszty w funkcjonowaniu przedsiębiorstwa
  16. Rodzaje i kryteria wyboru kanałów dystrybucji
  17. Istota i instrumenty promocji
  18. Cykl życia produktu
  19. Istota i rodzaje strategii konkurencji
  20. Wykorzystanie elastyczności w badaniach rynku
  21. Popyt i podaż na rynku produktu
  22. Struktury konkurencyjne rynku
  23. Metody gromadzenia danych w badaniach pierwotnych
  24. Źródła informacji marketingowej przedsiębiorstwa
  25. Otoczenie przedsiębiorstwa
  26. Struktura i funkcje systemu finansowego
  27. Rodzaje form organizacyjno-prawnych przedsiębiorstw
  28. Zarządzanie projektem
  29. Czynniki kształtujące zmiany na rynku pracy
  30. Charakterystyka stylów kierowania
Zagadnienia na egzamin licencjacki na kierunku Zarządzanie I st. w ramach specjalności:
  1. Popyt i podaż na rynku produktu
  2. Konkurencja i monopol
  3. Czynniki kształtujące zmiany na rynku pracy
  4. Pieniądz - istota, rodzaje i funkcje
  5. Polityka fiskalna
  6. Polityka monetarna
  7. Rola inwestycji w gospodarce
  8. Inflacja - pomiar, przyczyny, skutki i sposoby zapobiegania
  9. Bezrobocie - pomiar, rodzaje i jego przyczyny
  10. Instrumenty oddziaływania na handel międzynarodowy
  11. Źródła finansowania działalności gospodarczej
  12. Pieniądz - istota, rodzaje i funkcje
  13. Struktura i funkcje systemu finansowego
  14. Rola Banku Centralnego w gospodarce rynkowej
  15. Rynek pieniężny i kapitałowy
  16. Struktura systemu bankowego
  17. Dług publiczny - istota, przyczyny i rodzaje
  18. Budżet i zasady budżetowe
  19. Funkcje i znaczenie ubezpieczeń w gospodarce
  20. Rodzaje ubezpieczeń
  21. Podatki - funkcje, cechy i zasady
  22. Etapy ustalania wyniku finansowego
  23. Zasady wyceny bilansowej
  24. Interpretacja podstawowych zasad rachunkowości
  25. Przykłady funkcji informacyjnej rachunkowości
  26. Cel i zakres standaryzacji oraz harmonizacji rachunkowości
  27. Istota rozliczeń międzyokresowych i ich miejsce w bilansie
  28. Źródła informacji wykorzystywane w analizie finansowej
  29. Ocena przedsiębiorstwa nas podstawie metod analizy finansowej
  30. Rola kosztów w podejmowaniu decyzji w przedsiębiorstwie
Zagadnienia na egzamin licencjacki na kierunku Finanse i Rachunkowość I st. w ramach specjalności:
  1. Podstawowe pojęcia związane z turystyką – turysta, odwiedzający jednodniowi, turystyka
  2. Czynniki rozwoju turystyki międzynarodowej
  3. Funkcje i dysfunkcje turystyki
  4. Podstawowe i specyficzne rodzaje turystyki
  5. Specyfika i rodzaje usług turystycznych
  6. Wielkość i struktura ruchu turystycznego w Polsce i na świecie
  7. Ekonomiczne znaczenie turystyki (w tym: konsumpcja turystyczna, eksport i import turystyczny, monokultura turystyczna)
  8. Gospodarka turystyczna a przemysł turystyczny
  9. Pojęcie i podstawowe mierniki funkcji turystycznej
  10. Istota rynku turystycznego. Specyfika podaży, popytu i produktu turystycznego
  11. Turystyka w strukturze potrzeb człowieka
  12. Podstawowe zagadnienia organizacji imprezy turystycznej – etapy, cel, program, termin
  13. Założenia kalkulacji imprezy turystycznej
  14. Rekreacja – pojęcie i klasyfikacja uczestników rekreacji
  15. Rodzaje rekreacji i jej cele.
  16. Funkcje czasu wolnego i czynniki determinujące zachowania wolnoczasowe.
  17. Funkcje rekreacji we współczesnym świecie.
  18. Formy ochrony klienta w przypadku niewypłacalności biura podróży.
  19. Formy wykonywania działalności turystycznej przewidziane w ustawie o usługach turystycznych.
  20. Niedozwolone postanowienia umowne w umowach o świadczenie usług turystycznych. Regulacje prawne i przykłady.
  21. Turystyczny Fundusz Gwarancyjny. Źródła finansowania działalności funduszu, cele funduszu, przeznaczenie środków Funduszu.
  22. Charakterystyka polskich obiektów na liście światowego dziedzictwa UNESCO
  23. Założenia koncepcji cyklu życia obszaru turystycznego (ang. tourism area life cycle – TALC) według R.W. Butler
  24. Miejsce turystyki i rekreacji w polityce społeczno-gospodarczej państwa, polityka turystyczna
  25. Rola turystyki i rekreacji w rozwoju społeczno-gospodarczym
  26. Marketing-mix dla usług na przykładzie turystyki
  27. Metody badania jakości w usługach na przykładzie turystyki i rekreacji
  28. Turystyka w odniesieniu do teorii rozwoju gospodarczego trzech sektorów
  29. Czynniki atrakcyjności turystycznej
  30. Metody pomiaru atrakcyjności turystycznej
Zagadnienia na egzamin licencjacki na kierunku Turystyka i Rekreacja I st. w ramach specjalności:
  1. Klasyczny, a Keynsowki model gospodarki
  2. Teoria racjonalnych oczekiwań w modelach ekonomicznych
  3. Strategie przedsiębiorstw w warunkach oligopolu
  4. Polityka fiskalna i monetarna w cyklu koniunkturalnym
  5. Czynniki kształtujące kursy walutowe
  6. Rynek kapitałowy – funkcje, instytucje
  7. Struktura i funkcje systemu finansowego
  8. Rola Banku Centralnego w gospodarce rynkowej
  9. Podejmowanie decyzji gospodarczych w warunkach ryzyka
  10. Organizacyjno-prawne formy prowadzenia działalności gospodarczej
  11. Rozwój gospodarczy, a wzrost gospodarczy
  12. Koncepcja kapitału ludzkiego
  13. Kapitał ludzki jako czynnik konkurencyjności przedsiębiorstwa
  14. Publiczne i prywatne inwestycje w kapitał ludzki
  15. Przesłanki specjalizacji w handlu międzynarodowym
  16. Motywy, przejawy i skutki regionalnej integracji gospodarczej
  17. Rola handlu i inwestycji zagranicznych w rozwoju gospodarczym
  18. Wykorzystanie modeli ekonometrycznych w procesie decyzyjnym przedsiębiorstwa
  19. Metody oceny projektów gospodarczych
  20. Rola controlingu w przedsiębiorstwie
Zagadnienia na egzamin magisterski na kierunku Ekonomia II st. w ramach specjalności:
  1. Koncepcja organizacji uczącej się, inteligentnej, wirtualnej i sieciowej
  2. Makroekonomiczne mierniki gospodarki
  3. Pieniądz - istota, rodzaje i funkcje
  4. Liberalizm, a interwencjonizm państwowy-podstawowe założenia
  5. Kurs walutowy, a bilans płatniczy
  6. Istota i znaczenie benchmarkingu w zarządzaniu przedsiębiorstwem
  7. Obowiązki menedżerów w świetle prawa
  8. Etyczne aspekty konkurencji
  9. Etyka w promocji
  10. Istota i znaczenie analizy SWOT w przedsiębiorstwie
  11. Wizja, misja i cele strategiczne organizacji w warunkach gospodarki rynkowej
  12. Strategie konkurencji według M.E. Portera
  13. Alianse strategiczne
  14. Istota i cele zarządzania procesami
  15. Zadania i znaczenie marketingu międzynarodowego
  16. Informacyjna rola rachunku zysków i strat w zarządzaniu przedsiębiorstwem
  17. Źródła i metody ograniczania ryzyka w działalności gospodarczej
  18. Rola logistyki w sprawnym funkcjonowaniu organizacji
  19. Źródła i metody rozwiązywania konfliktów w organizacji
  20. Wpływ motywacji na zachowanie ludzkie
Zagadnienia na egzamin magisterski na kierunku Zarządzanie II st. w ramach specjalności:
Pliki cookie ułatwiają nam świadczenie usług. Korzystając z naszych usług, pozwalasz nam korzystać z plików cookie.
Rozumiem i akceptuję